Slemmestad Cementmuseum

Bygninger

Fabrikk- og servicebygninger

Laboratoriet

Vaterlandsveien 25. Laboratoriet var fabrikkens “hjerte”. Her ble sementkvaliteten utprøvd gjennom kjemisk behandling, strekk- og trykkbelastning.
Foto: Liv Holmesland

Kontoret

Vaterlandsveien 23. Administrasjonsbygg for sementfabrikken gjennom alle år. Opprinnelig en ett- etasjes bygning med trappeinngang mot bjerkelunden.
Foto: Liv Holmesland

Portnerstua

Vaterlandsveien 21. Gjennom denne måtte arbeiderne for å stemple inn og ut til arbeid. Bygget omkring 1920 og brukt frem til fabrikken ble nedlagt i 1989. I dag brukes huset av Røyken Historielag.
Foto: Liv Holmesland

Sekkefabrikken

Her ble det bøkret tønner tidlig på 1900-tallet. Senere ble bygget omgjort til produksjon av papirsekk. Det ble slutt på sekkeproduksjonen tidlig på 1980-tallet. Siden tidlig på 1990-tallet har Cementmuseet holdt til i den delen som ligger nærmest havnen sammen med biblioteket og geologisenter. I 2005 ble det kulturhus i bygget.

Foto: Sally Thorbjørnsen

Drosjebua

“Bua til’n Karl” ble bygget i midten av 1930-årene. Funkis-taket kom til etter krigen. Den har fungert som bensinstasjon, som varesentral for Schøyenbussene og som drosjebu. I 1999 var den fortsatt malt lyseblå med hvitt tak, i 2004 ble den malt gul med grønne striper av Drosjene i Røyken og Hurum. I 2008 ble bua igjen hvitmalt.
Foto: Liv Holmesland

Badet

Bygget ca 1920 og fungerte som folkebad frem til 1975. Her fantes badstue, badekar og dusjer til arbeiderne og deres familier. Formennene hadde egne avlukker. Trappen på hjørnet fungerte som et “speakers corner”. I dag holder Galleri Kalk, Sjokoladehagen og hundefrisør til her.
Foto: Liv Holmesland

Hotell Norge

I utgangspunktet bygget som tørkeri for tønnefabrikken i en etasje. Huset ble bygget på og omgjort til hybelhus for arbeidere ansatt ved innleide entreprenører etter 2. verdenskrig. I dag huser det hudpleie, keramikkstudio og kafé i første etasje og Kulturskole i andre.
Foto: Liv Holmesland

Kjøbmand Asbjørn Lilleliens forretningsgaard

Huset ser fortsatt nesten ut som det gjorde da det ble bygget tidlig på 1900-tallet. I dag holder tannlege til her. Huset til høyre er kalt Sjappa.
Foto: Liv Holmesland

Besøk oss!

Skoleklasser og andre grupper er velkomne til omvisning.
Kontakt Liv Holmesland på tlf 31 29 60 50 eller send e-post.

Åpningstider

  • Ved kapasitet åpner vi på forespørsel.
  • Henvend deg i biblioteket (tlf. 31 29 60 50)

Foto: Cementmuseet og Morten Flaten